Faktaboks

Kommune
Skive Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
170721
Sted- og lokalitetsnummer
131101-65
Anlæg
Kors, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: IKKE tinglæst deklaration fra 1907. Astrupkorset Et ca. 85 cm højt granitkors, der er ca. 30 cm bredt ved foden. Korset er dekoreret med tovsnoninger af romansk karakter. Korset står på en lille græsklædt højning, der er ca. 50 cm høj, og har et tværmål på ca. 3 x 2,5 m. Ovennævnte mindesmærke må ikke beskadiges og ikke ændres eller flyttes uden rigsantikvarens og fredningsnævnets sam- tykke. 1906: Et granitkors 1,05 m høj samt et stykke af det dige, korset står på.

Undersøgelseshistorie

1870
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1906
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1907
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1910
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1945
Privat besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Fint kors opstillet i vejsiden, græsset et nyslået.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links