BLOX er et nyt kraftcenter i dansk arkitektur og design, der bl.a. danner rammen om Dansk Arkitektur Centers aktiviteter. Arkitekterne fra den hollandske gruppe OMA har løst en række trafikale udfordringer, fx kører trafikken gennem huset, og der er parkering under bygningen. En ny cykel-gang-bro, Lille Langebro, skaber forbindelse mellem Indre By og Christianshavn.
.

I 2018 åbnede BLOX ved Københavns havnefront mellem Langebro og Den Sorte Diamant (Det Kgl. Bibliotek). Bygningen er tegnet af OMA ved Rem Koolhaas og Ellen van Loon og finansieret og opført af foreningen Realdania. De mange kasser, som bygningen er opbygget af, danner et hus, der er delvis lukket og transparent. Det giver mulighed for at kigge ind og se arbejdet i huset, samtidig med at de diskrete farveændringer i glasfacaderne reflekterer vandet i havnen. Byggeriet er et højisoleret lavenergihus, der bl.a. er udstyret med solceller og fjernkølingsanlæg samt intelligent styring af husets installationer.

Ud over DAC, Dansk Arkitektur Center, der er Danmarks nationale center for udvikling og formidling af viden om arkitektur, byggeri og byudvikling, danner bygningen også ramme om BLOXHUB, et tværfagligt inspirationsmiljø for bæredygtig byudvikling. Endvidere indeholder bygningen konferencefaciliteter, café og restaurant, udstillingslokaler, fitnesscenter, legepladser og lejligheder. Samtidig binder BLOX byen sammen med Lille Langebro.

Videre læsning

Læs mere om Indre Bys arkitektur

Læs videre om

Se alle artikler om By- og landskabsarkitektur