overs 8668
.

Faktaboks

Kommune
Vordingborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
423098
Sted- og lokalitetsnummer
050507-320
Anlæg
Bautasten, Jernalder (dateret 500 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Busene Have er fyldt med spor efter fortidens mennesker. De fleste af sporene er af kultisk karakter, og hele stedet emmer af religion og mystik. Spredt i skoven ligger 10 gravhøje, der formentlig er bygget i bronzealderen (1700-500 f.Kr.). Her findes også forskellige stensætninger. En 10 meter lang og fire meter bred stensætning kan ses endnu. Et andet sted står en oprejst bautasten, der i vikingetiden (750-1050 e. Kr.) fungerede som afmærkning i landskabet.

Original fredningstekst

Bautasten. Ca. 1 m høj, 0,6 x 1,3 m i tværmål.

Undersøgelseshistorie

1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidCa. 6 m. Øst herfor [sb.218] en ca. 60 cm høj Bautasten.
1983
Tinglysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningVedr. fredning af bautasten ved højen sb. 218.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2012
Fortidsminde af national betydning - KulturstyrelsenNy skiltning på lokaliteten i forbindelse med projekt Danmarks Oldtid i Landskabet.

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Jernalder

Jernalderen afløste bronzealderen. Den har fået sit navn fra de mange lokalt producerede jerngenstande fra denne periode. Fra ældre jernalder findes visse steder i landet de meget store tuegravpladser (brandgrave), men også de almindelige rundhøje var meget udbredt i jernalderen, hvilket bl.a. ses i vikingetidens monumentale kongegrave. Blandt andre synlige fortidsminder er forsvarsvolde, enkelte befæstede landsbyer samt bevarede marksystemer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links