Faktaboks

Berit Hjelholt
Født
21. september 1920, Vaasa
Død
30. juli 2016, Fjerritslev
Nationalitet
Finsk
Virkested
Danmark

Biografi

Berit Hjelholt voksede op i det nordligste Finland i en familie, der var selvforsynende med tekstiler, og lærte tidligt at spinde og væve. Hendes første arbejder, i tofarvet dobbeltvæv eller i en speciel teknik, hvor trendens lyse hørtråde spiller mod det mørkere uld i islættet, var mindre billeder inspireret af barndommen og ofte med mennesker som motiv. Et besøg i Japan i 1964, efterfulgt at studier i japansk og kalligrafi, medførte ændringer mod det mere naturinspirerede i hendes kunst. Efter at hun i 1970 var flyttet fra København til Nordjylland, fik hun mulighed for selv at frembringe sine garner, som oftest er hør til trenden og til islættet uld, hør, hamp, sisal, hestehalehår og andre naturmaterialer. I væven bankes trådene forsigtigt sammen, så den enkelte tråd træder frem, og tekstilet bliver åbent og spindelvævsagtigt. H. er inspireret af den nordjyske natur med klitter, marker, lav horisont og ikke mindst havet og sejlskibe, som hun gengiver i store, monumentale naturskildringer, ofte i neddæmpede blå, grå, brune og materialernes naturlige nuancer. Efter 1984 er hendes arbejder blevet mere farverige og fra 1983 har mennesker, ofte som skygger, igen indtaget deres plads i H.s kunst. I de kirkelige opgaver, der altid farvemæssigt afstemmes kirkerummet, varierer H. motiverne fra det abstrakte til det nærmest naturalistisk fortællende.

Genealogi

Hjelholt, Berit Ann-Mari, *1920, tekstilkunstner. *21.9.1920 i Skrivars, Munsala Komm. Finland. Forældre: Landmand, fisker Otto Alfred Eriksson og Edit Maria Sundell. ~22.1.1949 i Munsala med højskolelærer, senere kons. Gunnar Hjelholt, *30.4.1920 i Kbh., søn af ass. i Rigsarkivet, senere overarkivar Holger H. og Elsa Spross.

Uddannelse

Ateneum, Helsingfors fra 1939, afg. fra mønstertegn.linien 1945, afg. fra tekstillinien 1947; Konstfack, Sth. (Ann-Mari Forsberg) 1946; stud. japansk og kalligrafi, Kbh. Univ. 1964-67; endv. flere enkeltkurser, bl.a. i vævn. hos Bodil Bödtker Næss og Ann-Mari Kornerup, 1968.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links