Faktaboks

Jacob Blegvad
Født
27. april 1921, København
Titel
Arkitekt
Virkested
Danmark

Biografi

Jacob Blegvads allerførste offentliggjorte arbejde (s.m. Mogens Didriksen) var konkurrenceforslaget 1950 til Chr. Xs hus i Kbh. på arealerne mellem banegraven og Skt. Jørgens Sø. Det var et samtidsorienteret projekt, der var blevet til i et samarbejde, og netop vekslingen mellem værker, udført i samarbejde med andre arkitekter og kunstnere og egne selvstændige værker, tegner B.s karriere. Hans bygninger er præget af inspirationen fra den danske tradition og samtidig af en orientering mod stadig nye og aktuelle internationale arkitekturstrømninger. Fra projektet mellem banegraven og Skt. Jørgens Sø til det foreløbigt mest monumentale i produktionen: byggeriet hen over banegraven Høje Tåstrup Station, står B.s produktion med en stor spændvidde. I de mange konkurrenceprojekter ses lysten og evnen til at videreudvikle og afprøve formsprog og fremstillingsform i tråd med aktuelle arkitektoniske tilstande. Af særlig betydning for B.s produktion må det livslange samarbejde med billedkunstneren Arne L. Hansen og samarbejdet med den langt yngre kollega Claus Bonderup fremhæves. Højdepunktet i dette sidste blev konkurrencen til Høje Tåstrup Storcenter, hvor nye byarkitektoniske synspunkter fremføres. I to værker, Bispegården i Ålborg, 1991, og den seneste udvidelse for Aalborg Stiftstidende, 1989, står B.s produktion særlig afklaret og udtryksfuldt. De to værker er repræsentative ved at vise den relativt lille opgave, Bispegården, løst inden for den danske traditions knappe og enkle formsprog og den store komplekse opgave for Aalborg Stiftstidende, løst i den internationalt orienterede nyklassicisme, her elegant, oplevelsesrigt og raffineret.

Genealogi

Blegvad, Jacob Michael Marstrand, *1921, arkitekt. *27.4.1921 i Kbh. Forældre: Læge, senere overlæge Niels Reinholdt B. og billedh. Julie Marstrand. ~12.4.1946 i Ålborg med Bente Astrid Jerl Jensen, *27.12.1924 i Kbh., datter af dir., civilingeniør Axel Valdemar J. og Inger Fabricius Jørgensen.

Uddannelse

Realeks. 1938; murersv. 1942; bygningskonstr. 1943; afg. fra Kunstkad. Kbh. 1946. Ansættelser: Hos Preben Hansen 1944- 46.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links