Faktaboks

Kommune
Assens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
38135a
Sted- og lokalitetsnummer
080218-45
Anlæg
Borg/Voldsted, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1299 e.Kr.); Bygning, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Brønd, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Hagenskov voldsted. Voldstedet hvis største udstrækning i nord-syd er 200 m og i øst-vest 145 m, består af en borgbanke med omgivende grav og vold. Borgbanken, der er ca. 100 m lang i nord-syd og ca. 80 m bred i øst-vest, består mod nord af en rund terrasseret høj, hvis topflade måler ca. 15 m i diameter. I den ydre nord-østlige side af højen findes et cirkulært kampestensmuret brøndagtigt hul, ca. 7 m i diameter (benævnt "fangehul"). Fra voldgraven i nord fører en mandshøj af små gule mursten opført hvælvet skakt ned til hullets bund. På den sydlige del af borgbanken er opført 2 bygninger, et be- boelseshus og et udhus, hvortil er udlagt have både syd og øst for beboelseshuset. Borgbanken omgives af en næsten helt tørlagt grav og en ydervold, hvis flade top i vest når fra 7-14 m, i øst fra 7-10 m. I syd og sydøst er den offentlige vej anlagt på volden, og i nord udvider volden sig til en større flade, ca. 100 m bred i øst-vest og 400 m i nord- syd, heraf omfatter fredningen dog kun de sydligste 45 m. Dette areal er delvis tilplantet, delvis dyrket som have. Voldstedet er iøvrigt træklædt undtagen arealerne omkring bebyggelsen på borgbankens sydside. Adgangen fra den offentlige vej i syd til borgbanken sker ad en kampestenssat dæmning med underløb. Voldstedets form og ydergrænsen for det fredede areal fremgår af det vedfø- jede kort. De på dette med priksignatur angivne arealer på den sydlige del af borgbanken og på plateauet nord for den indre voldgrav må fortsat anvendes som have i et omfang som hidtil.

Undersøgelseshistorie

1741
Registrering via historisk dokumentation - Det Kulturhistoriske Centralregister
1775
Sløjfet ved land- og skovbrug - Det Kulturhistoriske Centralregister
1957
Registrering via historisk dokumentation - Det Kulturhistoriske Centralregister
1966
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFundet som beskrevet. Fredningsbeskrivelsen savner et par detailler: På voldstedet er der to cirkler af meget store træer (se skitsen). Nogle steder er terrassekanterne sat i kampesten. Volden mod V ligger i græs, mod N en tæt grankultur, mod Ø løvskov. På volden Ø for voldstedet er der en stor port bestående af to søjler og to store jernlåger. Desuden adgang til voldstedet fra N ad en bro over voldgraven. ** Seværdighedsforklaring ** Imponerende anlæg i smukke omgivelser kendt p.g.a. Jacob Erlandsens logi i fangehullet. Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
2009
Museal besigtigelse - KUAS, FortidsminderTilstandsvurdering 2009 af murværk mm.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Brønd

Brønd, boret eller udgravet hul i jorden beregnet til opsamling og udnyttelse af fx vand eller gas- og olieforekomster. Se også artesisk vand, boreplatform og grundvand. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links