Faktaboks

Kommune
Nyborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
371831
Sted- og lokalitetsnummer
090617-157
Anlæg
Borg/Voldsted, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Herregårdsanlæg/Slot, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Trædesten, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Voldgrav, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Holckenhavn voldsted. Voldstedet består af en ca. 135 m lang og ca. 75 m bred holm, der på alle sider er omgivet af fra ca. 5 til 10 m brede grave. På den sydligste del af holmen ligger den i henhold til bygningsfredningsloven i kl. A fredede hoved- bygning. Den øvrige del af holmen er udlagt som park. Fredningsgrænsen forløber langs voldgravenes øvre yderkant. Den eksisterende bebyggelse berøres ikke af denne fredning, der heller ikke omfatter broerne over voldgraven. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges på nogen måde ved afgravning og tilfyldning eller på nogen anden måde forstyrres. Ny bebyggelse må kun ske i samråd med rigsantikvaren. Bortset fra friholdelse for grøde og lignende må oprensning af voldgravene samt for- sætlig ændring af vandstanden ikke finde sted uden efter forudgående henvendelse til rigsantikvaren. Det er tilladt at benytte det fredede areal som park i samme omfang som hidtil.

Undersøgelseshistorie

1972
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHolckenhavn Voldsted. Forefandtes som nævnt i fredningsbeskrivelsen. Voldstedet fremtrådte særdeles velplejet. Over den N-lige voldgrav er anlagt en ny bro lagt på betonfundamenter nedsat i voldgravens kanter. To svære jerndragere ligger over voldgraven, hvorpå er lagt en gangbro af træ med rækværk af jern. Det er muligt, at den erstatter en ældre bro. Det bør kontrolleres, om der er ansøgt om dispensation for bygning af broen. Se skitsen med angivelse af fotovinkler. Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.Fortidsmindet fremstår velplejet

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Herregårdsanlæg/Slot

Herregård, oprindelig en større gård, der tilhørte en herre, dvs. en adelsmand. Senere er betegnelsen herregård også kommet til at dække de større gårde, særlig sædegårde eller hovedgårde, hvorunder der hørte bøndergods. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links