Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Samsø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
27171
Sted- og lokalitetsnummer
030503-31
Anlæg
Brønd, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.: Umatrikuleret gadejord, Nordby Brønd nr. 3 Brønden ligger ved M.B. Jensensvej 7, kommunevej nr. 1 og beskrives: Rund brønd, ca 9,5 m dyb og bygget af ukløvede kampesten. Ved vandspejlet, ca 1 m over bunden er brøndens diameter 2 m, mens den 3 m under jordoverfladen måler 2,8 m i diameter. På de øverste 3 m indsnævres brønden og åbningen, der består af en karm af granitpæle, måler ca 1,3 x 1,3 m. Omkring åbningen ligger 2 kvadratmeter brolægning. Øst for åbningen ligger 4 flade kampesten. I den sydlige karmsten er indhugget "1870". På en kampesten nord for åbningen er indhugget 1754. Trækonstruktionen over brønden er ikke omfattet af fredningen.

Undersøgelseshistorie

1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBrønd nr. 3. Som beskrevet i fredningstext. ** Seværdighedsforklaring ** Seværdig i samspil med Nordby's bygningsmiljø.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterBrønd
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Brønd

Brønd, boret eller udgravet hul i jorden beregnet til opsamling og udnyttelse af fx vand eller gas- og olieforekomster. Se også artesisk vand, boreplatform og grundvand. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links