Oversigt - fra SØ
.
Stensætning på sydlige del af dæmning - fra SØ
.
Oversigt - fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Hillerød Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
282843
Sted- og lokalitetsnummer
010301-84
Anlæg
Dæmning (uspecificeret), Historisk Tid (dateret 1536 e.Kr. - 1799 e.Kr.)

Original fredningstekst

Meddelt til NST, men ikke tinglyst: *************************** Dæmning, til opstemning af vand i Brede Dam. 32 m lang, orien­teret N-S. Bredden ca. 10 m. Højden på indersiden (Ø) ca. 1 m. På ydersiden (V) ligger selve terrænet ca. 1,5 m under kronen, hvorimod selve afløbet er 3,3 m herunder. Ydersiden har en 3 m høj og, foroven, 6 m bred stensæt­ning. På inder­siden en kraftig 12,5 m lang betonmur med overløb i midten. N og S herfor ses den tidligere stensæt­ning, henholdsvis 7,5 og 12 m lang, begge 1 m høje. Vej hen over dæmningen.Vejbelægningen og det moderne betonstemværk er ikke omfattet af fortidsmindefredningen.

Undersøgelseshistorie

1994
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderDæmning, til opstemning af Brede Dam, 32 m lang, N-S.
2003
Diverse sagsbehandling - Folkemuseet
2008
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterAfsætning ændret efter henvendelse fra SNS.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Dæmning

Dæmninger er aflange jordvolde primært fra middelalderen og nyere tid (1050 e.v.t.-i dag) og er en samlet betegnelse for en anlægskategori, der dækker over mange forskellige funktioner. Eksempler er vej- og jernbanedæmninger over lavereliggende eller våde områder, dæmninger i forbindelse med landvindingsanlæg og til beskyttelse mod oversvømmelser samt dæmninger i tilknytning til middelalderens borge. Desuden er mange dæmninger anlagt for at opstemme vandløb i forbindelse med mølledrift. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links