Faktaboks

Elisabeth Karlinsky
Født
19. maj 1904, Kasten
Død
13. oktober 1994, Græsted
Titel
Maler
Virkested
Danmark

Biografi

Elisabeth Karlinsky var i sine første professionelle år præget af sit udgangspunkt hos professor Cizek i Wien, som dannede skole med sin futuristiske Wiener Kinetismus. I Wien vakte hun en vis opmærksomhed med store dekorationer til moderne kommunalt byggeri og med sit glasmaleri. Efter at have undervist i New York bosatte K. sig her i landet, hvor hun tidligt i 1930rne bl.a. udførte avancerede vinduesudsmykninger med papir og lys for stormagasinet Illum. Hun knyttede nære forbindelser til Corner-gruppen, og det ændrede hendes malemåde.

Hendes værdige Selvportræt fra o. 1933 ligger på linie med Corners mørkstemte kolorit og stramme formopbygning. Men i senere billeder, i oplevede, impulsive, naturalistiske landskaber, skildret med levende penselsføring og med sans for både helhed og rytme, blev en mere varm og frodig kolorit dominerende. K. kunne få en ekspressiv farve til at gløde på baggrund af en ellers neddæmpet tone. I blomstermotiver, figurstudier og havebilleder har hun gengivet nuancerede sansninger af både sommer- og vinterlys, og hun har formået at skildre det tyste og stemningsmættede. Årene igennem har hun beskæftiget sig med mange teknikker. De rækker lige fra olie og akvarel, blyant og tuschlavering til glasmaleri, klude- og papirklip.

Genealogi

Karlinsky, Elisabeth Bertha Emilie, 1904-1994, maler. *19.5.1904 i Kasten, Nederøstrig, ?13.10.1994 i Græsted, begr. Kbh. (Ass.). Forældre: Maleren, prof. Anton Heinrich K. og Emilie Adalbertha Wögerer. ~20.11.1931 på Fr.berg med forfatteren, maleren Hans Christian Scherfig, *8.4.1905 i Kbh., ?28.1.1979 i Hillerød, søn af dir. Christian Diderik S. og Claudine Nielsen.

Uddannelse

Kunstgewerbeschule, Wien, maleri (Franz Cizek), glasmaleri (Reinhold Klaus) 1921-26.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links