Faktaboks

Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
401531
Sted- og lokalitetsnummer
090404-68
Anlæg
Gravrøse, Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Afmærkn.: MS. (1893, Skovrider West). I fredningsliste står, at 13 småhøje blev fredet i 1886, men at de ikke kunne identificeres og der- for blev nynummereret og fredet efter frednings- rejsen. Rundhøj, 1,8-2 x 10 m. I overfladen en mængde håndsten. 3-4 sten har karakter af randsten. Bevokset med bøge.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSmukt kuplet og velbevaret høj (røse), 2,5 x 20,0 x 20,0 m., tilsyneladende væsentligst opbygget af sten, der ses overalt i overfladen. 4-5 mulige fodkranssten. ** Seværdighedsforklaring ** Indgår i specielt seværdig højgruppe. Bevoksning: 1988: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Gravrøse

Røse, gravhøj bygget af større og mindre sten, på svensk også kaldet rør, på engelsk cairn. Røse har vid udbredelse i tid og rum, fra stenalderens megalitgrave til bronzealderens og jernalderens høje. I Danmark findes røser især på Bornholm. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links