Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
503392
Sted- og lokalitetsnummer
060105-235
Anlæg
Helleristning/billedsten, Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Helleristning bestående af et skib, ca. 55 cm langt, med dobbelte, højt opsvungne stævne. Beliggende på flad flippe, der skråner lidt mod NØ. I ager.

Undersøgelseshistorie

1982
Anmeldelse fra privat - Bornholms Museum
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHelleristning i ager på flad klippe. Der skråner lidt mod NØ. Et skib, ca. 55 cm langt med dobbelt højt opsvungne stævne. Helleristningen ligger 1 m SØ for klippens SV-NØ. Muligvis lille flad røse, 0,75 x 5 m midt på den nordligste del af højen. Helleristningen 11 m syd herfor. Stenlægning af 0,7-0,4 m store sten. En hel del marksten på højen, samt en del store sprængt granitblokke. Helleristningen muligvis identisk med med Glob nr. 57. Skibet foreslås optegnet og indmålt, bør evt. igen tildækkes. Størstedelen af klippen omkring helleristningen er græsklædt. Der kan meget vel være flere helleristninger omkring skibet. Matr.nr.82 ff Ejer: Henrik Königsfeldt Borre Lyngvej 36 3770 Allinge Ejer er orienteret 2511-85 set sammen med Clemme. ** Seværdighedsforklaring ** Fint helleristningsskib.
1988
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1991
Privat grafisk eller digital dokumentation - Bornholms Museum
2002
Museal prøvegravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Helleristning

Helleristninger er indhuggede billedmotiver i klippeflader eller på større sten og kan bl.a. forestille skibe, mennesker og hjulkors. Helleristninger forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt på Bornholm. Det er en udbredt antagelse, at mange af motiverne skal relateres til den kultiske og religiøse verden i bronzealderen, hvor solen spillede en væsentlig rolle. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links