Faktaboks

Kommune
Middelfart Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
35132
Sted- og lokalitetsnummer
080709-14
Anlæg
Helligkilde, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Umatr.nr. gadejord. Kilde Kilden fremtræder som en cirkulær brønd, hvis diameter er ca. 2,25 m. Brøndkarmen er sat af utilhugne kampesten. Kilden er ca. 1 m dyb og vandfyldt. Fra kilden er en stensat rende mod nord til åløbet. Kilden ligger på umatrikuleret gadejord, som er en del af kir- kegården ved Harndrup. På vedlagte kortudsnit er kildens beliggenhed vist. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges på nogen måde. Henkastning af sten, jord og affald i kilden må ikke finde sted.

Undersøgelseshistorie

1979
Anmeldelse fra privat - Fyns Stiftsmuseum
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorKonstruktionen består af utilhugne kampesten sat i 3 skifter uden på hinanden hvorved brønden får en konisk form. Nederste skifte har den mindste diameter og er helt under vand. Uden på den et skifte af store kampesten og uden på denne igen et skifte af mindre kampesten. Anlægget ligger nordligst på kirkegården i åbrinken. ** Seværdighedsforklaring ** Af en helligkilde at være er den et ganske spændende anlæg.
1998
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterUmatr.nr. gadejord. Kilde Kilden fremtræder som en cirkulær brønd, hvis diameter er ca. 2,25 m. Brøndkarmen er sat af utilhugne kampesten. Kilden er ca. 1 m dyb og vandfyldt. Fra kilden er en stensat rende mod nord til åløbet. Kilden ligger på umatrikuleret gadejord, som er en del af kir- kegården ved Harndrup. På vedlagte kortudsnit er kildens beliggenhed vist. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges på nogen måde. Henkastning af sten, jord og affald i kilden må ikke finde sted. *** Nyberejsningstekst *** Konstruktionen består af utilhugne kampesten sat i 3 skifter uden på hinanden hvorved brønden får en konisk form. Nederste skifte har den mindste diameter og er helt under vand. Uden på den et skifte af store kampesten og uden på denne igen et skifte af mindre kampesten. Anlægget ligger nordligst på kirkegården i åbrinken. ** Seværdighedsforklaring ** Af en helligkilde at være er den et ganske spændende anlæg.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.Til Kilden knytter sig den tradition at en rigtig "harndrupper" skal dyppes i kilden.

Helligkilde

Helligkilde, kilde, hvis vand ansås for at være helbredende. Ifølge dansk folketro var "kraften" i vandet på sit højeste valborgsaften (30. april) og sankthansaften (23. juni), som derfor var de foretrukne besøgstider. Det var især gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme, man søgte helligkilderne for. Vandet skulle drikkes af nye lerskåle, som bagefter knustes og kastedes i kilden eller ved siden af. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links