Korshøj set fra nord
.
Korshøj set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Middelfart Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
34133
Sted- og lokalitetsnummer
080703-17
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Grube (uspecificeret funktion), Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Stor gravhøj, "Korshøj", på toppen af en mindre banke. Højde fra nordfoden 4,0 m, noget mere fra syd, hvor terrænet falder. Tværmål 25-26 m. Fra vestsiden fører en sti fra foden op mod højens top omkring højsiden. Bevokset med tjørn. På toppen en flagstang. Anseligt og velbevaret mindesmærke.

Undersøgelseshistorie

1915
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Korshøj", en meget stor opkastet Jordhøj paa Toppen af en anselig Banke. Den er ganske overgroet af et tæt og højt Buskads, som gør det vanskeligt at bedømme Højens Karakter. Den synes dog at have en regelmæssig, rund, hvælvet Form. Højden er ca. 6 m, Tværmaalet ca. 30 m. Den synes urørt. Sten ses ingen Steder i Omkredsen. - Antagelig en Gravhøj. Bevoksning: 1984: Løvkrat og Løvtræer
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidKorshøj, en stor gravhøj på toppen af en mindre banke. Højde fra nordfoden 4,0 m, noget mere fra syd, hvor terrænet falder. Tværmål 25-26 m. Fra vestsiden fører en sti fra foden op mod højens top omkring højsiden. Bevokset med tjørn. På toppen en flagstang. Anseligt og velbevaret mindesmærke.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1977
Anmeldelse fra privat - Odense Bys Museer
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Korshøj". Stor markant høj liggende i ager. Regelmæssig form, med afrundet top. På højtoppen ses en dyb rævegrav. Højen er tæt bevokset med krat, samt enkelte større træer, et ved den østlige højfod, et ved den nordlige højfod, et på højsiden mod nordvest, et ved den sydvestlige højfod, og et træ ved den sydlige højfod. Ved den sydlige højfod fortsætter den tætte vegetation over i et kratbælte der omslutter en gammel lergrav, der ligger tæt til højen. Mål: 4x25x25 m. ** Seværdighedsforklaring ** Meget markant høj smukt beliggende, så den tydeligt ses på stor afstand. Bevoksning: 1984: Løvkrat og Løvtræer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links