Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2216119
Sted- og lokalitetsnummer
141101-43
Anlæg
Helligkilde, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Helligkilde, "Tobiæ Kilde". Kunstig opstemmet dam, ca. 10 m i diameter med afløb mod S. Dæmningen på dammens S-side, er lav, 13 m lang, 4 m bred med en stensat rende til afløbet.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTobiæ Kilde. Øst for Bregned Kirke ved højre Siden af Gangstien fra Kirken til den private Vej, der fra Kalvø fører til Stranden, findes nu et svagt Kildevæld, men i Fordumstid var det rigt flydende, og Vandet boblede frem gjennem den rene Sandbund. Man tillagde kilden helbredende Kraft især for Blinde og Øjensvage. Det antages, at Kilden har faaet Navn efter den bibelske Tobias. Den synes ikke at være regnet mellem "de hellige Kilder", og søgtes ikke som disse for alle Slags Sygdomme.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterAfventer tekst og oplysninger om fredning
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHelligkilde "Tobiæ Kilde". Lille kunstig opstemmet dam ca. 10 m. i diameter med afløb mod syd. Den let krumme dæmning på dammens sydside, som holder vandet tilbage, er lav, ca. 13 m. lang og 4 m. bred med en stensat rende til afløbet. Navnet skal kilden have fået efter den blinde Tobias, om hvis helbredelse fortælles i "Tobiæ Bog". Det er en meget gammel kilde, hvis vand ansås som lindrende mod blindhed og øjensygdomme.

Helligkilde

Helligkilde, kilde, hvis vand ansås for at være helbredende. Ifølge dansk folketro var "kraften" i vandet på sit højeste valborgsaften (30. april) og sankthansaften (23. juni), som derfor var de foretrukne besøgstider. Det var især gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme, man søgte helligkilderne for. Vandet skulle drikkes af nye lerskåle, som bagefter knustes og kastedes i kilden eller ved siden af. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links