Fra det ca. 25 m høje Himmelbjergtårn, som det er muligt at komme op i, er der en storslået udsigt over Det Midtjyske Søhøjland. I første omgang blev kun selve tårnet rejst i 1875, til minde om Frederik 7. og Grundlovens indførelse, men i 1891 var der samlet så mange penge ind, at der også var blevet råd til udsmykning af tårnet med bl.a. portræt af kongen og mindekranse. Før tårnet blev opført, havde der været forslag om, at den store Jellingsten skulle flyttes hertil som mindesmærke for Grundlovens giver.
.

I Godfred Christensens maleri Landskabsmaleri fra Himmelbjerget fra 1901 peger alt diskret i retning af tårnet på Himmelbjerget.

.

Det 25 m høje Himmelbjergtårn blev rejst på Himmelbjerget i 1875 til minde om Frederik 7. og Grundlovens indførelse i 1849. Tårnet er tegnet af Ludvig Fenger med tydelig inspiration fra Kampanilen ved Markuskirken i Venedig. Ud over et relief af kongen hyldes hans indsats på frisen med følgende ord: »Til minde om kongen/Frederik den syvende/det danske folks ven/Grundlovens giver«.

Videre læsning

Læs mere om mindesmærker for Frederik 7.

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker