Faktaboks

Jens Rosing
Født
28. juli 1925, Ilulissat
Titel
Forfatter, tegner
Virkested
Danmark

Biografi

Jens Rosing voksede op i Ammassalik/Angmagssalik, men fik sin skoleuddannelse i Danmark. Efter årene på Kunstakademiet opholdt R. sig 1950- 51 blandt samerne i det nordlige Norge og Sverige, hvor han studerede renhold med henblik på eventuel indførelse i Sydvestgrønland. 1952-59 ledede han et projekt med overførsel af tamrener til Godthåbsfjorden. R. fik i disse år bekræftet sit tilhørsforhold til vildmarken efter uddannelsesårene i København. Dette virkede befriende og fremskyndede også R.s afklaring som kunstner.

R. har arbejdet med maleri og skulptur, bl.a. af fundne materialer, og især med tegning, grafik og illustrationer. Han har udført flere større udsmykninger og talrige frimærker. Oplevelsen af Grønlands natur og dyreliv er R.s drivkraft, men hans motivverden omfatter også sagnfigurerne og dagligdagens mange gøremål. Han har en forkærlighed for det klare, anskuelige og afvejede, ikke mindst i tegningerne, hvor han med få, beherskede virkemidler formår at gengive dyrenes karakter og bevægelser. R. har også en betydelig produktion som forfatter, bl.a. af bøger om de gamle sagn og viser, skrevet dels på baggrund af materiale, som bedstefaderen Kristian og faderen Otto Rosing havde indsamlet, dels på baggrund af egne erindringer fra opvæksten i Østgrønland.

Genealogi

Rosing, Jens Christian, *1925, tegner og forfatter. *28.7.1925 i Ilullissat/Jakobshavn. Forældre: Maler, forfatter, præst Otto Pavia Jørgen R. og Jette Vilhelmine Sara Birgitte Siegstad. ~13.5.1952 i Egedesminde med overass. Dagny Nielsen, *11.2.1928 i Kbh., datter af overpostbud Niels N. og Johanne Pedersen.

Uddannelse

Akad. for fri og merkantil kunst, Kbh. 1947-48; Kunstakad. Kbh., malersk. (Kræsten Iversen) 1948-50.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links