Kalkmalerier i Ørum Kirke (Brønderslev Kommune)

Artikelstart

Fakta

Malerierne er placeret i hovedskib. Malerierne er dateret til 1500-1525 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Ørum Kirke – Brønderslev Kommune forestiller scener fra det nye testamente, skabelsen og syndefaldet, indskrifter, Bartholomæus (Apostel) og Maria Magdalene (Jesu ledsager). Derudover indeholder kalkmalerierne strøornamenter og rankeslyngornamenter. De ornamentale detaljer viser motiverne blomst (stilistisk), ranke og blad og stjerne.

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. To fragmenter malet af et ellers ukendt værksted i Vendsyssel.

Bevaringstilstanden er generelt set tilfredsstillende.

Kirken

Apsis, kor og skib er opført i munkesten og er bygget i første halvdel af 1200-tallet. Apsiden står med sokkel i samme materiale foruden indvendig halvkuppelhvælving. Det er afsondret fra koret med en sengotisk skillemur. Sydsiden af kor og skib er formentligt skalmuret 1791, mens apsiden og korets og skibets nordvægge står med oprindelige lisener og buer. Koret har en sengotisk ottedelt hvælving, mens skibet står med fladt loft. Det sydvendte våbenhus er rejst i anden halvdel af 1800-tallet. Hele kirken står hvidkalket.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Brønderslev Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links