Nordre del af apsis med renseprøve.

.

Fakta

Malerierne er placeret i apsis og hovedskib. Malerierne er dateret til 1175-1200 (1175-1275 Senromansk). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Farum Kirke forestiller scener fra det nye testamente og Kristus/Jesus (Guds søn). Derudover indeholder kalkmalerierne andre borter.

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. Romansk apsisdekoration fra kirkens første udsmykning muligvis i forlængelse af kirkens opførelse.

Kalkmalerierne er vurderet som behandlingskrævende. Det meget fragmentariske maleri i apsis er ikke behandlet siden frilægningen. Det er stærkt tilsmudset og har mange mekaniske skader. Håndvask og anden montering i apsis er muligvis etableret uden forudgående undersøgelse og kan have beskadiget skjulte fragmenter. Der bør udføres en undersøgelse af maleriets egentlige bevaringstilstand og behandlingsbehov. En rensning vil under alle omstændigheder kunne anbefales.

Kirken

Farum Kirke består af apsis, kor og skib fra 1100-tallet i rå og kløvet kampesten med hjørner og andre detaljer i frådsten. Det senromanske våbenhus mod nord er opført i munkesten. Fra 1400-tallet er skibets vestforlængelse og vesttårnet, som begge har samtidige hvælv og er opført i munkesten. I samme periode overhvælvedes det romanske skib. Koret har siden 1600-tallet haft fladt loft.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Furesø Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links