Faktaboks

Kommune
Lyngby-Taarbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2930207
Sted- og lokalitetsnummer
020307-260
Anlæg
Mindesmærke, Historisk Tid (dateret 1601 e.Kr. - 1950 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mindesten/Stenbænk. Stenbænkens sæde består af en 310 x 40 x 40 cm stor tilhugget granitplanke. Armlænene for hver ende udgøres af 2 sten, ca. 60 x 30 cm i fladen og 75 cm høje. Ryglænet består af 5 sten i alt. 2 x 2 sten af samme størrelse som armlænene og en midtersten – selve mindestenen med inskription – som måler 90 x 40 i fladen og er 110 cm høj. Sidder man på bænken, skuer man mod NNØ, ud over Øresund til Ven. På siden af mindestenen, som vender mod NNØ, er indhugget: Øverst: * Herunder: TYGE BRAHE På bagsiden: * 1546 – 1601 I park.

Undersøgelseshistorie

2002
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMindesmærke for Thyco Brahe i form af en stenbænk med inskription.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle artikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links