Faktaboks

Kommune
Brønderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
0814111
Sted- og lokalitetsnummer
100106-254
Anlæg
Moselig, Jernalder (dateret 400 f.Kr. - 174 e.Kr.); Tørv, Jernalder (dateret 500 f.Kr. - 174 e.Kr.)

Original fredningstekst

Svenning Offermose, offerplads i tørveskær

Undersøgelseshistorie

2013
Grøftegravning/land- og skovbrug - Vendsyssel Historiske MuseumVed reparationsarbejde på dræn etableret ca. år 2008 støder lodsejer på to kranier. Markarbejdet indstilles og dernæst kontatkter han sin landbrugskonsulent der derefter tilkalder museet.
2013
Museal besigtigelse - Vendsyssel Historiske MuseumMuseet besigtiger den ca. 1,6m brede og 16m lange grøft der er gravet for at frit ligge det dræn der ikke virker. Der er tale om en mindre mose beliggende hvor terrænet falder til fra alle sider. Øst for den gravede grøft er foretaget andre drænarbejder her er det tydeligt at der har været tørvemose men at denne er fuldkommen nedbrudt - den har heller ikke været ret dyb under 1m. I den gravede grøft viser museets boringer at mosen er bevaret uomsat i over 1m dybde. Træ og plantedele er talrige der er fund af birk hassel og formodentligt el samt mange hasselnødeskaller, mos og enkelte blade. VEd gennemgan af den gravede grøft fremkom fire dele af det ene kranie, overansigtsknogler og indre kranie knogler, dette kranie er blevet splittet af maskinen. Ved afrensning af profilerne frem kom et tredje karanie liggende højere end den angivne fund dybde for de øvrige, desuden er fundet en stor samlign dyreknogler der ligger så tæt at det må formodes at duyret er slagtet før nedlæggelsen. Desuden dyreknogler fra et mindre dyr samt endny en samling post kraniale knogler hvor dele af kranie X2 er fundet af museet. I profileren kan ses flere tørvegrave og de stedsikre fund ligger i disse tørvegrave. Heraf er den ene grav tilsyneladende afstivet med træ.
2013
Museal udgravning - Vendsyssel Historiske MuseumBoringer og observationer i landbrugsgrøfter viser at mosen dækker et areal på ca 5500 kvadratmeter, men den del der ikke har været i intensiv mark drift og hvor der stadig er godt bevarede moselag og som dermed kan indeholde væsentlige fortidsminder er i dag på ca. 4500 kvadratmeter, Heraf har VHM udgravet ca 80 kvadrameter i 2013 knap 2%, men de anlagte reparationsgrøfter har givet gode profiler igennem den øvrige mose hvor der alle steder er nedgravninger. Der er udgravet ni jernalder tørvegrave, dem der lå nord for drængrøften. Profilerne viser at området syd for grøften også er fyldt af tørvegrave, disse er en del af samme kompleks. Tørvegravene ligger i to tydelige rækker. Der er fundet 6 menneskekranier alle uden underkæbe og ingen andre humane knogler, det er dermed dokumenteret at kranierne er nedlagt uden post kraniale knogler og uden underkæber da de tørvegrave de var nedlagt i er totaludgravet. Der er nedlagt en række dyreknogler heriblandt rester af tre heste, hvoraf den ene synes at være slagte affald fra en hel hest, de andre to kranier, et/en får/ged, og en stejle fra en okse. Mange af de post kraniale knogler viser tydelige slagte mærker. Der er også et hunde kranie. Der er fundet en del keramik i mosen. Keramikken i mosen er ret speciel i denne kontekst. Der er klassiske vendsysselske mosepotter, der synes at være en særlig godt type produceret specielt til dette formål. Men ret uventet var der også nedlagt sortglittet ornamenteret keramik, luksusvare som især findes i tidens grave, en del af dette med stempler, denne keramik form findes normalt ikke i mosekontekst. Der er tale om en meget kompleks fundsituation.
2014
Danefæ indsendt af lokalmuseum - Vendsyssel Historiske MuseumMuseet indsender de to kranier som landmand Finn Jørgensen fandt ved tørvegravning til Danefæs vurdering.
2015
Anden transaktion om genstand - Vendsyssel Historiske MuseumVHM afleverer de seks kranier til antropologisk analyse på Retsantropologisk Enhed/Antropologisk Laboratorium. Efterfølgende skal kranierne retur til VHM.
2015
Museal udgravning - Vendsyssel Historiske Museum

Moselig

Moselig er mennesker nedlagt i moser og sumpe. Ofte har det sure og iltfattige miljø bevaret hud, hår og bløddele. Moselig kendes fra næsten hele Vesteuropa med særlig tæthed i Holland, NV-Tyskland og især Danmark. Moselig stammer hovedsagelig fra sen yngre bronzealder og ældre jernalder, 800 f.v.t.-400 e.v.t. Læs videre her.

Jernalder

Jernalderen afløste bronzealderen. Den har fået sit navn fra de mange lokalt producerede jerngenstande fra denne periode. Fra ældre jernalder findes visse steder i landet de meget store tuegravpladser (brandgrave), men også de almindelige rundhøje var meget udbredt i jernalderen, hvilket bl.a. ses i vikingetidens monumentale kongegrave. Blandt andre synlige fortidsminder er forsvarsvolde, enkelte befæstede landsbyer samt bevarede marksystemer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links