Faktaboks

Peer Strande
Født
22. marts 1939, København
Titel
Maler, grafiker
Virkested
Danmark

Biografi

Peer Strandes store billeder er fyldt med malerisk kraft. Farverne er stærke og rene, oftest grøn, orange, gul og blå, påført i brede, heftigt malede strøg. Han arbejder både figurativt og nonfigurativt, men de senere år har figurbillederne fået større vægt. S. beskæftiger sig med at føre en slags billeddagbog over det samfund, han lever i. Han beskriver i mange af sine værker typiske træk ved det moderne samfund, bevægelse, tempo, kaos, ensomhed og opgivelse, og umiddelbart kan man se hans skildringer af f.eks. det hektiske byliv, af stressede og neurotiske mennesker som pessimistiske bud på fremtiden.

I værket De hører ikke hjemme på Guds grønne jord sætter han forhold mellem mennesker i et kritisk lys, og han anviser ikke veje for en mere meningsfyldt eksistens, men samtidig er der i den fortællende titel en ironisk distance til billedets indhold. En mere humoristisk opfattelse af, hvor virkeligheden egentlig begynder og slutter ses i det ironisk-fortællende Mens malerens model træder ud fra lærredet. I portrætter, og bl.a. i en række grafiske selvportrætter fra 1994, gengiver S. præcist og med få midler det centrale ved menneskets karakter og attituder.

Genealogi

Strande Hansen, Peer Curt, *1939, maler og grafiker. *22.3.1939 i Kbh. Forældre: Sømand Frantz Siegfred H. og Stella Eriksen. ~17.9.1966 på Fr.berg med galleriejer Lone Thybo Andersen, *21.5.1946 i Sindal, datter af lærer Carl Linnemann A. og Inge Mosbjerg Christensen.

Uddannelse

Tegnesk., Glyptoteket (R. Askou-Jensen) 1964-65.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links