Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
151391
Sted- og lokalitetsnummer
120303-43
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tidligere C-høj kan ikke lokaliseret - fjernes som fredet ****************************************** Ejerlav: Fræerpurker Afslidt høj, 0,5 x 9 m, fodkrans synlig hele vejen rundt. Højen nedslidt af tørveslæber. Bør udgraves.

Undersøgelseshistorie

1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorVanskeligt erkendelig. Enkelte større sten synlige i N og V. Svagt, gammelt "tørveslæber"-spor tværs over højen. Bevoksning: 1979: Lyng og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumIkke lokaliseret fortidsminde i skov.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links