Oversigtsbillede - højen set fra SV
.
Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.
Oversigtsbillede - højen set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310837
Sted- og lokalitetsnummer
170908-300
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Randbøl Distrikt, afd. 97 i Frederikshåb plantage. Høj, ca. 2 x 18 m. Affladet top, i hvis SØ-side et 2 m bredt hul; i NV-siden hul efter væltet træ. Noget ujævn overflade. Store graner i plantage.

Undersøgelseshistorie

1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 18 m. Affladet top i hvis sydøstside et 2 m bredt hul. I nordvestsiden hul efter væltet træ. Noget ujævn overflade. Store graner i plantage.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links