Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
370512
Sted- og lokalitetsnummer
190410-31
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Munksgård og Snepsgårde. Høj, 2,40 x 28 m (NØ-SV) - 23 m. Sneglegang (2,50 m bred) fra fod i SØ til den planerede topflade (diam. 12 m) i NØ. Beplantet, fortrinsvis med gran, iøvrigt græsklædt, mellem have og plantning. Flagstang midt på topfladen.

Undersøgelseshistorie

1913
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMindre, fuldstændig jævnet Höj, slöjfet for c. 20 Aar tilbage. Der fandtes en Bronzedolk. Stedet nu jævn Jord i Granplantning.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,40 x 28 (nø-sv) - 23 m. Sneglegang (2,50 m bred) fra fod i sø til den planerede topflade (diam 12 m) i nø. Beplantet, fortrinsvis med gran, i øvrigt græsklædt, mellem have og plantning. Flagstang midt på topfladen.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet, dog er flagstangen fjernet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links