9041 oversigt. Set fra SØ.
.
9040 oversigt. Set fra NØ.
.
Nedsænkning på NV-lige del ved skovgrøft
.

Faktaboks

Kommune
Stevns Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
372814
Sted- og lokalitetsnummer
050603-40
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Rundhøj, 16 x 13 x 1 m. En forsænkning ses i den NV-lige del af fortidsmindet, ligesom højfoden ved NV-side er afskåret af en grøft.

Undersøgelseshistorie

2012
Museal besigtigelse - Museerne.dkRundhøj. ca. 11 m i diameter, 0,75 m høj. Skovdige ved nordside.
2015
Museal besigtigelse - KulturstyrelsenBesigtigelse af fortidsmindet: Rundhøj, 16 x 13 x 1 m. En forsænkning ses i den NV-lige del af fortidsmindet, ligesom højfoden er afskåret ved NV-side af en grøft.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkSkovdige med tilhørende grøft ved højfod i NV.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links