Oversigt set fra N
.
Oversigt set fra V
.
Oversigt set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
161393
Sted- og lokalitetsnummer
120414-118
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. 1 m høj og 10 m i diameter. Sænkning i top, 0,7 x 2 x 2,5 m med udkast mod vest. Stedvise hovedstore frønnede sten, særligt mod vest.

Undersøgelseshistorie

1934
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumLille, lav, forgravet høj i plantagebevoksning.
2015
Museal besigtigelse - Nordjyllands Historiske MuseumLav forgravet høj i plantagebevoksning.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links