Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
101322
Sted- og lokalitetsnummer
120605-45
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Østbjerg og Brødland. Høj, 3 x 11 m. Sikkert noget restaureret. Græs og lyng i hede. Kaldes "Springbakken".

Undersøgelseshistorie

1929
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1929
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Springbakken", umiddelbart ved en Hustomt, den vestligste Halvdel af en Rundhøj, skarpt gennemskaaren med Fladen mod Øst og yderligere, tilsyneladende ved en ældre Udgravning, sprængt i to uligestore Fjerdedele. Stedet, der landskabeligt set ligger fremtrædende i Hammer Bakker, er bevokset med Graner og Bjergfyr i over Mandshøjde.
1939
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1968
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2011
Afvigende positionsdata fra anden kilde - KUAS, FortidsminderVed tilsynet fandtes på opr. position for nr. 45 ikke spor af høj. Derimod fandtes en høj med omtrentlig samme udseende og beskrivelse som sbnr. 32, på dennes position. Denne høj er meget tydelig på reliefkortet. Den gl. position for nr. 45 er derfor flyttet.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumMindre, delvis kratovergroet høj i lysning i skov.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links