Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Lolland Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
442115
Sted- og lokalitetsnummer
070403-15
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Stammekiste, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest, 12 x 24 m, 3 m høj; kun N-siden bevaret; hele det indre og S-siden bortgravet. Træer i ager. Konstateret sløjfet.MB 1987. Afmeldt.

Undersøgelseshistorie

1817
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1900
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUdgravning af højens midterparti, hvori der på bunden fandtes et trugformet leje fra en stammekiste omgivet af en stendynge. Graven indeholdt kun "benmel og sort støv".
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest, 24 x 12 m, 3 m høj, kun Nordsiden bevaret, hele det Indre og Sydsiden bortgravet. Træer i Ager.
1954
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnmodning om tilladelse til sløjfning af højen. Imødekommet.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterFFM_AFLYS,C
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links