Oversigt set fra ØNØ
.
Oversigt set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
151282
Sted- og lokalitetsnummer
120810-65
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Stenlægning/stensamling, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Stammekiste, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Bund af en udgravet høj, bestående af en tæt fodkrans af sten, 8 m i diameter, der dog mangler imod øst, hvor den er styrtet i grusgraven. Inden for fodkransen en tæt, oval brolægning af større sten, ca. 4 x 5 m. I blandt stenene findes 2 kværnsten.

Undersøgelseshistorie

1942
Byggeri og anlæg - Sydhimmerlands Museum
1942
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Sydhimmerlands Museum
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1957
Privat udgravning - Sydhimmerlands Museum
1957
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorUdgravet. Som før. Bevoksning: 1979: Græs og Løvtræer
1991
Genstand givet til museum - Sydhimmerlands Museum
1995
Diverse sagsbehandling - Sydhimmerlands Museum
1997
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Beliggende i stormvæltet eller fældet areal, der kort forinden er nytilplantet med graner. Beplantning på fortidsmindet. Fortidsmindet bør afmærkes.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumTomten af tidligere udgravet bronzealderhøk. Beliggende op af landevej i plantage.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links