Ligstenen 56
.
Ligstenen 55
.
Ligstenen 54
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
523684
Sted- og lokalitetsnummer
060403-293
Anlæg
Sagnsten, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2012 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 5236.84 Sagnsten, Ligstenen. Stenen er en 3,15 x 2,6 m stor og 0,9 m høj, flad granitblok. Den er grovkornet med et netformet mønster på oversiden. Et hjørne af stenen er naturligt afsprængt og ligger ved siden af. Hjørnet er også omfattet af beskyttelsen. Sagn og gammel skik: Når et ligtog var på vej fra Klinteby til Ibs Kirke, blev der altid gjort holdt ved denne sten, og kisten blev stillet oven på stenen; deraf har den fået sit navn. Stenen ligger på klippegrund ved et gammelt vejforløb fra Klinteby til Ibs Kirke.

Undersøgelseshistorie

2012
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiLigstenen er en flad, istransporteret, grovkornet granitblok med et specielt netformet mønster på oversiden. Den er af størrelse 3,15 x 2,6 x 0,9 m lang, bred og høj. Et hjørne af stenen er naturligt afsprængt og ligger ved siden af. På klippegrund i en græs- og lyngplet i granplantning. "Ligstenen" ligger ved et glt. vejforløb fra Klinteby til Ibs Kirke. En hulvej ses i terrænet fra syd op mod Ligstenen og slutter sig til den nuværende vej/sti. Når et ligtog var på vej fra Klinteby til Ibs Kirke, blev der altid gjort holdt ved denne sten, og kisten blev stillet oven på stenen, deraf har den fået sit navn.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links