Munken 45
.
Munken 44
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
5234238
Sted- og lokalitetsnummer
060305-161
Anlæg
Sagnsten, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sagnsten, Munken. Stenen er en 3,5 x 2 m stor og 2,5 m høj granitblok. Blokken ligger oven på nogle mindre sten, men kan ikke mere rokke. Et egetræ er delvist vokset ind i siden af stenen. Folketro: ”Hviler på en uslidelig hård og stor diamant”, og ”De underjordiske holdt om natten bal omkring rokkestenene”. Sagnstenen ligger i Djævledalen i Almindingen.

Undersøgelseshistorie

1816
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOpmåling og beskrivelse af bornholmske rokkesten, blandt andet sb.160-161.
1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRokkestenen [sb.160] og Munken [sb.161] to store Granitblokke fra Isperioden, ...
2012
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, Arkæologi"Munken" er en istransporteret granitblok, som er 3,5 x 2 x 2,5 m lang, bred og høj. Den ligger i en lysning i skoven, og en skovsti passerer tæt forbi. Et egetræ er delvis vokset ind i siden af stenen. Blokken ligger oven på nogle mindre sten og er én af de tidligere fire rokkestene, men kan ikke mere rokke. Ifølge folketroen hviler rokkestenene på en uslidelig hård og stor diamant.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links