Troldesten 19
.
Troldesten 18
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
5335365
Sted- og lokalitetsnummer
060201-420
Anlæg
Sagnsten, Udateret (dateret 250000 f.Kr. - 2014 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 5335:365 Sagnsten, Troldesten. Stenen er en 5 x 4 m stor og 2,3 m høj, afrundet granitblok. Blokken har et par revner i overfladen. Sagn: Er kastet efter Povls Kirke af en Jætte fra Sverige. Stenen vender sig, når den lugter nybagt brød. Troldesten ligger i vejgaffel ud til Fårebrovejen ved Døvregårde.

Undersøgelseshistorie

2012
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiSagnsten. Troldesten. Ligger i vejgaffel ved Fårebrovejen ved Døvregårde. Er en afrundet istransporteret granitblok ca. 5 x 4 x 2,3 m lang, bred og høj. Et par revner ses i overfladen. Er omgivet af fladt landbrugsland mod NV og kratskov mod SØ. Et stort glt. egetræ står på den anden side vejen syd for. Sagn: Er kastet efter Povlskirke af en jætte fra Sverige. Stenen vender sig, når den lugter nybagt brød.

Udateret

I visse tilfælde er det ikke umiddelbart muligt at datere et fortidsminde uden at foretage en nærmere undersøgelse. Da beskyttede fortidsminder er fredede – også for arkæologer – er det ikke altid muligt at datere anlægget, før der foretages en videnskabelig undersøgelse. I de tilfælde, hvor fortidsmindets præcise alder er ukendt, eller der er tvivl om dateringen, anvendes betegnelsen udateret. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links