Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1411145
Sted- og lokalitetsnummer
120517-138
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Sten med ca. 20 skålformede fordybninger. Stenen måler ca. 90 x 95 x 35 cm. Opstillet i have, (men stammer ifølge ejerens oplysning fra NM sb.nr. 40 i Årestrup sogn, en overpløjet gravhøj med stenkiste, hvorover skålstenen lå som en af 7 dæksten).

Undersøgelseshistorie

1960
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSten med skåltegn flyttet.
1961
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSten med ca. 20 skålformede fordybninger. Stenen måler ca. 90 x 95 x 35 cm. Opstillet i have, men stammer fra NM sb. nr. 40 i Årestrup sogn, en overpløjet gravhøj.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske Centralregister
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumSkåltegnsten opstillet på sokkel med indskription i privat baghave.

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links