Oversigt, set fra Ø
.
Oversigt, set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
513528
Sted- og lokalitetsnummer
060405-175
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

3 skålformede fordybninger, hugget ind i klippe. Omkring hver er fredet et cirkelformet areal med en diameter på 2 m.

Undersøgelseshistorie

1960
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid3 skålformede fordybninger, hugget ind i klippe. Omkring hver er fredet et cirkelformet areal med en diameter på 2 m. [Jvf.j.nr.1291/60].
1960
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHelleristninger i by. 2 grupper med skåltegn. Vestligste med 2 tætliggende skåltegn, ca. 6 cm i dia. 2 cm imellem. På klippeflade, østligst, et lignende skåltegn på Ø-vendt klippe, 18 m Ø, 6 m N i forhold til 2 første skåltegn, 3m fra skel i Ø og 33 m mod S til midten af amtsvej. Klippepartiet er for en stor del græsklædt og kan derfor nemt skjule flere helleristninger. Bevoksning: 1985: Mos og Græs
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links