I 1970 grundlagde en kreds af mennesker omkring lærer Mogens Amdi Petersen Den Rejsende Højskole, der de første år havde base i Svendborg og siden på Fanø. I 1972 købte gruppen en landejendom ved Ulfborg ved navn Tvind, som kom til at lægge navn til et hastigt voksende konglomerat af skoler og institutioner. I Tvind oprettedes allerede i 1972 en læreruddannelse som forsøgsordning, kaldet Det Nødvendige Seminarium. I 1974 fulgte en efterskole, og i 1978 en friskole. I 1976 købte Tvind den første ejendom uden for Ulfborg, herregården Bustrup, vest for Skive. I de følgende ti år ekspanderede Skolesamvirket Tvind til hele landet, og samtidig opbyggedes en række aktiviteter i udlandet, således at Tvind omkring årtusindskiftet var til stede på alle kontinenter undtagen Antarktis. I 1978 blev Tvindmøllen taget i brug. Organisatorisk har Tvind været underlagt Amdi Petersens karismatiske ledelse, og økonomisk blev konglomeratet struktureret omkring et par erhvervsdrivende fonde.

Tvinds virksomhed er inspireret af bl.a. Anton Makarenkos pædagogik, Franz Fanons politiske skrifter og en maoistisk præget solidaritet med den tredje verden.

Fra omkring 1980 har Tvind været i myndighedernes søgelys og under mistanke for at bryde adskillige love. Der er dog kun faldet enkelte domme.

Videre læsning

Læs mere om uddannelse i Holstebro Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Uddannelse, sundhed og omsorg