Faktaboks

Axel Locher
Født
11. september 1879, København
Død
11. juni 1941, Hjørring
Titel
Billedhugger
Nationalitet
Dansk
Virkested
Danmark
.
.

Biografi

Axel Locher fik sin billedhuggeruddannelse hos Vilhelm Bissen og på Kunstakademiet i København, hvor han debuterede i 1897 med kvindefiguren Moderne. Han tog dog aldrig afgang fra Akademiet. Fra hans tidlige arbejdsperiode eksisterer stadig en række eksempler på hans billedhuggerarbejder. På fabrikken Bing & Grøndahl arbejdede L. som keramiker under J.F. Willumsen. Og fra 1903-04 opholdt han sig i Paris, hvor han muligvis fik indspirationen til at arbejde med den lille statue, statuetten. Disse forudsætninger er nødvendige at kende for at forstå, hvorfor L.s navn som kunstner er levende den dag i dag.

Hans gennembrud i dette formsprog kom i 1917, hvor han på Den Frie for første gang udstillede nogle statuetter af skuespilleren Olaf Poulsen. Begejstringen var så stor, at L. fortsatte dette arbejde til sin død i 1941. I dette tidsrum modellerede han mere end 60 forskellige kunstnerstatuetter, som blev udført i de forskellige materialer, han siden sin ungdom havde arbejdet med, gips, bronze og porcelæn. En del af gipsstatuetterne blev bemalet af han hustru Jo Hahn Locher. Teatermuseet i København ejer den største og næsten komplette samling af disse figurer tillige med støbeforme til en del af statuetterne. Herudover findes mindre samlinger, især på Det kgl. Teater og på Skagens Museum. Med sin eminente iagttagelsesevne og med sit store talent for at gengive ikke blot den fotografiske virkelighed, men desuden skuespillernes temperament i rollerne, er L. en ener på sit felt. Og for eftertiden er disse små dokumenter, som kan analyseres fra alle sider, en uvurderlig dokumentation om en svunden teatertid.

Genealogi

Locher, Axel Thilson, 1879-1941, billedhugger. *11.9.1879 i Kbh., ?11.6.1941 i Hjørring, begr. i Skagen. Forældre: Maleren, senere prof. Carl Ludvig (Thilson) L. og Anna Marie Frederikke Gyllich. ~29.6.1901 på Fr.berg med keramikeren, maleren Johanne (Jo) Hahn Jensen (se Locher, Jo Hahn), *24.6.1876 i Slagelse, ?12.7.1960 i Skagen, datter af købmand i Slagelse, senere gross. i Kbh. Johan Peter Christian Vilhelm J. og Victoria Hahn.

Uddannelse

Elev hos Vilh. Bissen; dimitt. fra S. og G. Vermehrens Malersk; Kunstakad. Kbh. 1894-99.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links