Fortidsminde set fra syd
.
Bautasten set fra syd
.
Bautastenen ses i baggrunden, bag højen med fredningsnummer 441819, set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Langeland Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
441819b
Sted- og lokalitetsnummer
090303-164
Anlæg
Bautasten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterBautasten, ca. 0,6 m høj.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er svært erkendeligt i lanskabet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er en bautasten, der står i lille bevoksning/skov på åben mark, hvor der er yderligere tre høje. Stenen står umiddelbart nordvest for den ene høj, og kan være flyttet fra en tidligere placering mellem to af højene.
2016
Museal besigtigelse - Odense Bys MuseerFortidsmindet er en bautasten, der står i en ældre bevoksning/skov på åben mark, hvor der er yderligere tre høje. Stenen står 6-7 meter vest for centrum i den østligste høj (sb. 86), vel nærmest i selve højsiden ud fra reliefkortet at dømme. Indmåltes med GPS (nøjagtighed på omtrent 1 meter) og placeringen efterfølgende korrigeret. Der er tale om en bjergartssten med enkelte frostsprængninger undervejs. 70x70x55 cm og med smalsiden mod nord.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links