OS, set fra Ø
.
OS, set fra N
.
OS, set fra VNV
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
533613
Sted- og lokalitetsnummer
060201-94
Anlæg
Bautasten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Afmærkn.: MS 1922, overlærer Tryde. Bautasten, ca. 2,1 m høj.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOpretstaaende Bautasten ca 6 Fod 6 Tom høi, den staar midt imellem to smaa Parceller 26i 26d hvilket har frelst den fra at slæbes bort, idet man stedse er i Tvivl om, hvem der eier den, da den staar i Skjellet.-
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBavtasten, 7' høj. FM 1904.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSlank bautasten beliggende i opgivet ager. 1,9 x 0,9 x 0,8 m. Stenen står i V-kanten af et stort område, nytilplantet med graner, der er højst 2 år gamle. Der ses ikke tidligere at have været skov på området, hvorfor 100 m beskyttelseszonen her må gælde. Et par selvsåede rønnetræer står klods op ad stenen og bør fjernes, inden de bliver for store - af hensyn til risikoen for at rødderne kan vælte (eller ihvertfald svække) stenen. Talte med ejerens søn, en ung mand på ca. 18 år. Jeg meddelte ham, at beplantningen er ulovlig og at ejeren (hans mor) inden 1 måned måtte enten: 1) fjerne den ulovlige del af granbeplantningen, eller 2) søge dispensation hos fredningsnævnet, hvilket aftaltes. Foråret 1986: Dispensationsansøgning indgivet, iflg. meddelelse fra Poul Vejre, Bornh. Amtsfrednings inspektorat. F 53-2699 ** Seværdighedsforklaring ** Flot beliggende, høj bautasten. Fra stedet en pragtfuld udsigt mod Ø ned over Nexø og Nørremark.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links