Foran Esbjerg Kunstmuseum og Musikhuset Esbjerg står Robert Jacobsens skulptur Esbjerg fra 1962

.

I 1921 begyndte Esbjerg Kunstforening at indkøbe værker til et kommende kunstmuseums samling. Først holdt samlingen til i Esbjerg Centralbibliotek, der blev indviet i 1927 med en ovenlyssal, som var indrettet til foreningens kunstsamling, der allerede i 1936 opnåede statsanerkendelse. Fra især begyndelsen af 1930’erne indkøbte bestyrelsen helt nye kunstværker, der for mange af byens borgere var ganske kontroversielle. De skiftende bestyrelser fortsatte gennem årene den dristige indkøbspolitik med det resultat, at samlingen i dag betragtes som en af landets fineste, med en klar linje.

I 1962 kom samlingen under eget tag, da Esbjerg Kunstpavillon blev indviet (fra 1993: Esbjerg Kunstmuseum). Det var den første kunstmuseumsbygning i provinsen, der fra begyndelsen var opført til formålet: at vise kunst, dvs. både den permanente samling og skiftende udstillinger af landets fremmeste kunstnere. Siden er horisonten blevet udvidet til også at indbefatte international kunst. Rygraden i museets samling er stadig den samme, så erhvervelsen af både danske og udenlandske værker har især fokus på traditionen efter de russiske konstruktivister.

At vise den ypperste samtidskunst er også i dag et af hovedformålene for museet, der som et af de første kunstmuseer i Danmark viede en hel udstillingssal til den yngre kunstscene, og her har mange yngre kunstnere haft deres første soloudstilling. Ved sammenbygningen med Esbjergs nye musikhus i 1997 blev også andre ny skabelser lanceret: åbne magasiner, hvor man selv kan gå på opdagelse i samlingen, og et æstetisk laboratorium, hvor man i krydsfeltet mellem naturvidenskab og kunst kan eksperimentere med, hvad det vil sige at se.

Siden da har forbindelsen mellem naturvidenskab og billedkunst været et af museets særlige interesseområder. Det samme gælder det tværæstetiske krydsfelt mellem musik og billedkunst, som har ført til flere udstillings og formidlingsprojekter i samarbejde med såvel det stedlige musikkonservatorium som Den Ny Opera og Esbjerg Ensemble. Museet eksperimenterer også med nye udstillingsformater og har som basis for museets virksomhed et omfattende forskningsprogram i publikumsoplevelser.

For sin eksperimenterende tilgang til formidling, udstillinger og forskning har museet høstet megen anerkendelse, senest med Bikubenfondens tildeling af Udstillingsprisen Vision i 2017.

Videre læsning

Læs mere om billedkunst i Esbjerg Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Billedkunst