Faktaboks

Finn Lynggaard
Født
11. januar 1930, Balslev
Titel
Keramiker, glaskunstner
Virkested
Danmark

Biografi

Finn Lynggaards tidlige keramiske arbejder er dyrefigurer og firkantede stentøjskrukker med dekorative mønstre med rødsort tenmukoglasur. I 1960erne udførte han firkantede vaser med bogstavmotiver. Inspireret af opholdet i Canada i 1970 begyndte han at arbejde som glaskunstner. Da L. i 1980 bosatte sig i Ebeltoft, opstod der et skift i hans produktion, og hans keramiske værksted blev omdannet til glasatelier. Han arbejdede nu med det såkaldte enmandsglas, og han blev den første kunstner i Danmark, der benyttede denne arbejdsform.

Foruden brugsglas arbejder L. med glasskulptur, og det er især på dette område, han har gjort sig gældende. De tidlige glasarbejder har udsmykning med små landskaber, senere stiliserede blomster-, frugt- og sommerfuglemotiver, ofte udført i stærke farver i det transparente glas. Andre arbejder har mønstre af krakeleret, sprængt sølv- og guldfolie. Drivkraften i L.s værk har været eksperimentet. Det gælder alle aspekter fra det rent tekniske til formen og dekorationen. Han er derfor en af banebryderne i den moderne glaskunst.

Genealogi

Lynggaard, Finn Thestrup, *1930, keramiker og glaskunstner. *11.1.1930 i Balling. Forældre: Murerm. Niels L. og Rigmor Jacobsen. ~25.6.1988 i Ebeltoft med glaskunstner Tchai Munch *30.12 1954 i Hobro, datter af arb.mand Ivan Grynderup M. og Kirsten Marie Olesen.

Uddannelse

Malersv. 1951; Kunstakad. Kbh. (Kræsten Iversen) 1951-56, (Peder Hald) 1953-56.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links