Lavvandet udnyttes til en vandretur på Vadehavet ud for Fanøs sydøstkyst, hvor de stadig våde tidevandsflader skinner blankt i solen. På egen hånd skal man dog være særlig opmærksom på højvandet, som hurtigt kan fange energiske vandrere langt fra land. Vil man være sikker, kan man i stedet tage på en af de mange guidede vadevandringer, som især tilbydes i sommerhalvåret.
.

Fanøs store naturarealer er lettilgængelige for offentligheden, og som udgangspunkt er det tilladt at færdes til fods de fleste steder. Hvor vegetationen er sårbar, henvises de besøgende dog til de anlagte stier. I Fanø Klitplantage findes flere afmærkede vandreruter samt ridestier, hundeskov og et mountainbikespor. En stor skovlegeplads i den sydvestlige del af plantagen tiltrækker mange besøgende året rundt, hvilket også gælder shelterpladsen nær Albue Fuglekøje.

Ellers er det især kysten, der indbyder til friluftsliv. Øen er bl.a. kendt for sin brede sandstrand i vest, hvor særligt Fanø Vesterhavsbad og Rindby Strand indbyder til badeliv. Vil man vandre på stranden i ensomhed, er der god plads på Søren Jessens Sand i nordvest, og fra Sønderho Strand kan man ved lavvande vandre ud over vaden og iagttage fugle og sæler. Man kan også deltage i en af de mange arrangerede vadevandringer med kyndige guider. Mens surfing og anden vandsport må dyrkes i et afmærket område ud for stranden, er farvandet omkring øen lavvandet og oplagt til stille sejlads i mindre både og kajak.

Som en del af Nationalpark Vadehavet arbejdes der målrettet med at formidle naturen og de mange muligheder for oplevelser, som landskabet kan præstere, ligesom en række lokale aktører tilbyder offentlige vandringer og arrangementer med både natur- og kulturhistorisk indhold. Derudover tilbyder Fanø Kommune naturvejledning for øens skole, daginstitutioner og lokalsamfund.

Videre læsning

Læs mere om Natur- og landskabsforvaltning i Fanø Kommune

Se alle artikler om Friluftsliv