Den eksponerede Rørvig Strand er især populær blandt wind- og kitesurfere, som sætter pris på en god vind, men når vejret er stille, er der også rig mulighed for at teste balancen på det oppustelige paddleboard. Rørvig Strand er blandt de seks af kommunens strande, som indgår i mærkningsordningen Kyst & Strand, hvilket bl.a. indikerer en god badevandskvalitet. Livreddertårnet ved Kabelhuset bemandes af TrygFonden i sommerferien.
.
Med blikket og de kraftige teleskoper stift rettet mod Hovvigs blanke vand og vidtstrakte rørskove venter en flok fuglekiggere tålmodigt på, at fuglene skal indfinde sig. Hovvig er udlagt som fugle- og vildtreservat, hvilket bl.a. betyder, at der er færdselsforbud i det meste af området samt på dæmningen ud mod Nykøbing Bugt. Det fuglerige område kan dog let overskues fra det solide fugletårn, som ligger ved Hovvigvej på reservatets østside.
.

Odsherred byder på rige muligheder for friluftsliv. Blandt kommunens mange vandreruter er Isefjordstien, der, som navnet antyder, følger Isefjordskysten, samt 1. etape af Højderygstien, der følger Vejrhøjbuen gennem Veddinge Bakker. Dertil kommer en række afmærkede stier i statens naturområder. For cyklisterne er der også talrige ruter at vælge imellem, heriblandt Gravhøjruten, der passerer mange af kommunens fortidsminder, samt Istidsruten, hvis 390 km lange forløb bl.a. går gennem Odsherred. For de mere eventyrlystne er der etableret mountainbikespor i både Kårup Skov og Jyderup Skov.

Meget af friluftslivet knytter sig dog til kysten. Eksempelvis har kommunen mange gode badestrande, hvor især strandene ud mod Sejerø Bugt i vest samt Rørvig Strand ved Sandflugtsplantage i nord er særlig populære. Kommunen har sin egen mærkningsordning, som kaldes Kyst & Strand og skal signalere rent badevand og forskellige faciliteter. Ordningen markeres med et flag, som i 2020 vajede over seks af kommunens strande.

For lystfiskere byder fiskepladserne ved bl.a. Isefjord, Korshage, Sjællands Odde, Høve og Kårup Skov på gode muligheder for at få havørred, hornfisk og makrel på krogen, mens man fra båd kan prøve kræfter med fx fladfiskene i Nekselø Bugt og Sejerø Bugt eller med makrellerne langs nordkysten og Sjællands Odde.

Videre læsning

Læs mere om Natur- og landskabsforvaltning i Odsherred Kommune

Se alle artikler om Friluftsliv