Bølgerne bruser, og sandet fyger på en blæsende, men solrig dag ved Søndervig Strand sidst i august. Stranden, som er en af kommunens seks Blå Flag-strande, er 50‑160 m bred og består overvejende af fint sand. I sommerhalvåret er stranden meget populær, men badende skal dog være opmærksomme på revlehuller, der er fordybninger på tværs af revlerne, som gennemstrømmes af den stærke, udadgående strøm.
.

De store naturområder giver rige muligheder for friluftsliv. Det gælder bl.a. områderne omkring Ringkøbing Fjord, som med mere end 5 mio. formodede overnatninger om året er en af landets største destinationer for kystturisme.

Afmærkede vandreruter findes i mange af skovene og de åbne naturområder i kommunen. Cyklister kan bl.a. benytte de to nationale cykelruter, Vestkystruten (Rute 1) og Danmark på tværs (Rute 4), som gennemskærer kommunen. Dertil kommer regionale cykelruter som Drivvejen. Kommunen arbejder desuden på at færdiggøre en cykelrute hele vejen rundt om Ringkøbing Fjord.

Den lange kyst giver gode bademuligheder, og i 2019 vajede Det Blå Flag over seks af kommunens strande. Heraf lå de fem på Vesterhavskysten, mens en, Sorte Bakker, lå ud til Ringkøbing Fjord. Især ved Hvide Sande og på fjorden udnyttes kysten også til vandsport som kajakroning, kitesurfing, windsurfing og stand up paddle-surfing (SUP).

Fra molerne ved Hvide Sande kan lystfiskere prøve kræfter med fladfisk, sild og makrel. For dem, som søger større lystfiskerudfordringer, er især laksefiskeriet i Skjern Å-systemet blevet populært og forventes at vokse yderligere i de kommende år.

Ønsker man at overnatte i naturen, kan man benytte de sheltere, som findes ca. 30 steder i kommunen. Eksempelvis kan kajakroere benytte shelterpladserne langs Ringkøbing Fjord og Stadil Fjord samt i Skjern Å-systemet.

Naturformidlingen foregår spredt i kommunen, bl.a. på Momhøje Naturcenter, som ligger knap 3 km sydøst for Fjelstervang. I det varierede landskab omkring et gammelt brunkulsleje er der MTB-spor, afmærkede vandreruter, orienteringsposter, naturlegeplads, madpakkerum, sheltere, madlavningsfaciliteter og udstilling.

Videre læsning

Læs mere om Natur- og landskabsforvaltning i Ringkøbing-Skjern Kommune

Se alle artikler om Friluftsliv