oversigt, set fra vest
.
oversigt, set fra NØ
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292470
Sted- og lokalitetsnummer
030402-11
Anlæg
Gravrøse, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,2 x 16 m. Bev. med unge træer. I skov. NMI: ..... 16 m. Synes dannet ved opdyngning af sten. Bev......

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid4-7 [sb.10-13]. Tre eller fire meget smaa Høje liggende i en Række paa en lav, aflang Højderyg. Vejen overskjærer den ene, hvis Fyld ses at være meget flintskjærveblandet, en Stenkreds tegner sig i dens Rand.
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,2 x 16 m. Synes dannet ved Opdyngning af Sten. Bev. med unge Træer. I Skov.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Gravrøse

Røse, gravhøj bygget af større og mindre sten, på svensk også kaldet rør, på engelsk cairn. Røse har vid udbredelse i tid og rum, fra stenalderens megalitgrave til bronzealderens og jernalderens høje. I Danmark findes røser især på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links