Foto, detalje
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
260512
Sted- og lokalitetsnummer
180107-128
Anlæg
Gravrøse, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

"Fladhøj", røse af sten uden muld på, 1,60 x 30 m, flad ovenpå; overfladen en del forrodet, med til- groede huller, hvoraf det midterste 5 m bredt, 1,20 m dybt; på sydvestkanten en 12 m lang, 2,5 m bred, 1 m høj stenvold. Bevokset med egekrat. NM.I.: Der forhandles om naturfredning af hele egekrattet, hvori disse to høje ligger (sb.128 og 129).

Undersøgelseshistorie

1883
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorEjendommeligt anlæg, muligvis røse, som gl. beskr. angiver, i hvert fald mange sten i overfladen under græsdækket. Opr. sikkert flad top, men mange gravninger har gjort den ujævn ligesom omridset er uklart. Langs V-kanten af overfladen en ca. 10 m. lang og 0,7-1,0 m. høj vold og noget lignende kan have eksisteret langs Ø-kanten, men her er billedet sløret af for(?) opkastet fyld fra gravninger. Alle skader gamle. Bevokset med egekrat i større område med egekrat m. underbev. af tørst og kaprifolium men ikke andre træer end eg. ** Seværdighedsforklaring ** Spændende anlæg i interessante omgivelser, nemlig "egekrat" af den "rigtige" slags. 30.11.1990: "Fladhøj", som fritekst, men meget forrodet og ujævn overflade med store huller, dels det nævnte i top og et af samme størrelse i S-siden, på V- og NV-kanten en stenvold, alt overgroet med græs, lidt løvkrat og egetræer, i egeskov, begrænset adgang til fods. Foto: 11-5-5. JBA Bevoksning: 1990: Løvtræer
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Gravrøse

Røse, gravhøj bygget af større og mindre sten, på svensk også kaldet rør, på engelsk cairn. Røse har vid udbredelse i tid og rum, fra stenalderens megalitgrave til bronzealderens og jernalderens høje. I Danmark findes røser især på Bornholm. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links