Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
5234160
Sted- og lokalitetsnummer
060305-40
Anlæg
Gravrøse, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tomt af røse, ca. 20 x 20 m. I N, Ø og S tydelig højfod.

Undersøgelseshistorie

1980
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningUregelmæssigt areal med flere større og mindre røser. Spredte stenvolde udenfor arealet kan stamme fra de ødelagte røser. (Nr. 3).
1984
Tinglysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningAreal med flere røser. [Tilføjelse til fredning af sb. 40, ved denne lejlighed opdelt i punkterne 1-25, svarende til sb. 40A - 40Z, jvfr. hovedtekst under sb. 40].
1984
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2016
Museal besigtigelse - KulturstyrelsenNytolkning af fortidsmindet. Tomt af røse oprindelig 20 m i dia. I N Ø og S tydelig højfod, i vest ødelagt af ældre kreaturskader og ældre råstofgravning.

Gravrøse

Røse, gravhøj bygget af større og mindre sten, på svensk også kaldet rør, på engelsk cairn. Røse har vid udbredelse i tid og rum, fra stenalderens megalitgrave til bronzealderens og jernalderens høje. I Danmark findes røser især på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links