Oversigt, set fra NV
.
Oversigt, set NØ
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
503389
Sted- og lokalitetsnummer
060105-258
Anlæg
Helleristning/billedsten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Helleristning bestående af 3 tætliggende skåltegn. Tegnene ligger vestligt på toppen af en stor flad klippe. Klippen ligger tæt N for amtsvejen og umiddelbart V for en gammel opkørselsvej til Blåholthus.

Undersøgelseshistorie

1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHelleristning i ager. 3 tæt liggende skåltegn. V-ligt på toppen af stor, flad klippe. Klippen ligger tæt N for amtsvejen og umiddelbart V for gammel opkørselsvej til Blåholthuse. 5 m SV for klippen enkelte ny plantede træer, gran, lærk, birk. S og SØ for klippen ½ snes store, løst liggende klippestykker ved og ovenpå flad klippen, de burde fjernes. Skåltegnene foreslås præcist opmålt og opmalet Matr.nr.82 ff Ejer: Henrik Königsfeldt. Borrelyngvej 36 3770 Allinge Tlf: 03-980925 Ejer er orienteret Bør indgå i amtets plejeplan for området.
2008
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterLokaliteten mgl. data.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2012
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Helleristning

Helleristninger er indhuggede billedmotiver i klippeflader eller på større sten og kan bl.a. forestille skibe, mennesker og hjulkors. Helleristninger forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt på Bornholm. Det er en udbredt antagelse, at mange af motiverne skal relateres til den kultiske og religiøse verden i bronzealderen, hvor solen spillede en væsentlig rolle. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links