oversigt, set fra SV
.
hjulkors til venstre
.
hjulkort til højre
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292399
Sted- og lokalitetsnummer
030401-139
Anlæg
Helleristning/billedsten, Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.); Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 2923:99 Helleristningssten med to hjulkors og tre skåltegn. Indmuret i kirkens sydlige side vest for våbenhuset.

Undersøgelseshistorie

1922
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI Skibets sydmur findes en Sten med 2 Hjulkors.
1967
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStenen har flere hjulkors og skåltegn.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.Seværdigt.
2016
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumHelleristningssten indmuret i Asnæs kirke. To hjulkors og tre tydelige skåltegn ses på stenen, som måler 101 cm i længden og 46 cm i højden, dybden er ukendt. Stenen er placeret 80 cm over jordoverfladen og 96 cm fra den sydlige vægs sydvestlige hjørne. Diameteren på hjulkorset til venstre er 22 cm og det til højre er 26 cm. De to hjulkors har en indbyrdes afstand på 47 cm målene til og fra centrum.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Helleristning

Helleristninger er indhuggede billedmotiver i klippeflader eller på større sten og kan bl.a. forestille skibe, mennesker og hjulkors. Helleristninger forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt på Bornholm. Det er en udbredt antagelse, at mange af motiverne skal relateres til den kultiske og religiøse verden i bronzealderen, hvor solen spillede en væsentlig rolle. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links