Oversigt, set fra NNØ
.
Oversigt, set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
503384
Sted- og lokalitetsnummer
060105-176
Anlæg
Helleristning/billedsten, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.); Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Helleristning, bestående af ca. 130 skåltegn samt en figur af uvis karakter. Beliggende på fredet klippe, ialt ca. 3,5 x 6 m (ØNØ-VSV). Af disse er ca. 100 skåltegn og den nævnte figur samlet i et hovedfelt på ca. 1,5 x 2 m. I ager.

Undersøgelseshistorie

1957
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSkålformede helleristninger på klippe. Ejendommelig indfuret figur.
1957
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHelleristning i ager. På en flerdelt flad klippe ca. 130 skåltegn, hvoraf ca. 100 er samlet i et hovedfelt på ca. 2 x 1,5 m. Resten ligger Ø og V herfor. Fleste på større klippe V for hovedfelt. Ca. 1 m bredt græsdække imellem klipperne. Hele klippen ca. 6 x 3,5 m, ØNØ-VSV. Helleristningerne på toppen og langs N-sskråningen. I hovedfeltet findes en bred og dyb slynget fure. Uvist hvad den skal forestille. Der dyrkes henover helleristningerne. På hovedfeltet er der et synligt ar efter kontakt med et landbrugsredskab. Foreslår at der oprettes en fredningszone omkring stenen ....... Ved lejlighed bør helleristningerne aftegnes og registreres mere udførligt. I forbindelse med dokumentationen burde feltet opmales. Forpagter Orla Jakobsen, Lundegård, orienteret om helleristningsstenen. Cementpæle foreslås opsat. SVH Ejer: Steffen Ole Scharff Fønix Blåholtvej 18 Matr.nr, 14 f Tlf: 03-981198 Ejer er orienteret om fredning, men ikke forespurgt om pleje og offentlig adgang. ** Seværdighedsforklaring ** Særegent helleristningsfelt. Bevoksning: 1985: Græs
1987
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHelleristning, bestående af ca. 130 skåltegn samt en figur af uvis karakter. I ager.
1987
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Helleristning

Helleristninger er indhuggede billedmotiver i klippeflader eller på større sten og kan bl.a. forestille skibe, mennesker og hjulkors. Helleristninger forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt på Bornholm. Det er en udbredt antagelse, at mange af motiverne skal relateres til den kultiske og religiøse verden i bronzealderen, hvor solen spillede en væsentlig rolle. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links